De langste adem

Als je er niet op let gaat het helemaal vanzelf: ademen. Maar als je je heel gericht focust op je ademhaling en er gecontroleerd mee omgaat, merk je dat dit een sterk effect kan uitoefenen op zowel lichaam als geest.

Wanneer je gestresst bent, een schrikreactie hebt, je tranen of woede probeert binnen te houden, merk je vaak dat je onbewust je adem inhoudt. Ditzelfde treedt in werking tijdens pijn. Maar juist door goed te ademen kan je lichaam zich ontspannen zodat de pijn pas goed vrijkomt. Bovendien zorgt een gedegen ademhaling ervoor dat je lichaam zich ontdoet van ongeveer 70% van alle afvalstoffen in je lijf.

Ik probeer dus altijd mensen op de massagetafel bewust te maken van hun ademhaling. Vooral wanneer ik een gevoelige plek tref is het belangrijk dat ze diep en gecontroleerd ademen.

Je zuigt de lucht actief door je neus naar binnen, waarmee je je longen volledig vult tot het punt dat je onderbuik en daarna je borst een beetje omhoog komt. Daarna laat je de lucht losjes wegstromen. Iedereen kan het in principe, maar de meesten onder ons gebruiken doorgaans een veel oppervlakkigere manier van ademen. Het vergt wat oefening, maar als je jezelf aanleert om af en toe over te gaan op geconcentreerd ademen, kun je profiteren van een van de meest krachtige, zelf-helende mechanismes in je lichaam.

Met aandachtig ademen versterk je je kracht op maar liefst fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal en spiritueel gebied!

  • Fysiek juiste houding en ondersteuning in het lichaam; verbetert je orgaanfunctie door de toevoer van meer zuurstof; regulatie van het autonome zenuwstelsel; versterkt je immuunsysteem en helpt bij genezingsprocessen
  • Energetisch verhoogt energiereserves in je lijf en lost eventuele blokkades op
  • Emotioneel & Mentaal laadt je batterijen op; versterkt je vitaliteit; vermindert stress; verbetert je humeur door de aanmaak van serotonine.
  • Spiritueel traint je aandacht, haalt de ruis uit je gedachtestroom waardoor ruimte ontstaat; door meer naar binnen gericht te zijn heb je minder behoefte aan prikkels van buitenaf

Als je dagelijks een paar minuten zou besteden aan een stuk of 20 diepe, gefocuste, circulaire ademhalingen – d.w.z. krachtig in (yang), ongedwongen uit (yin) en zonder eventuele pauze tussenin – heeft dat al een zeer positief effect. Er zijn uiteraard ook krachtigere technieken.

Adem trainingen in bijvoorbeeld yoga – zgn. Pranayamas – worden gezien als een belangrijke voorbereiding om een diepere staat van meditatie te bereiken. De adem zou een brug vormen tussen lichaam en geest. Dus door het reguleren van je ademhaling breng je hier balans in.

Er zijn talloze goede Pranayama technieken met diverse uitwerkingen.

Hieronder de ‘One Minute Breath’ techniek (met dank aan mijn Kundalini yoga lerares Marieke de Lange). Deze kan je helpen om in een diepe ontspanning te komen. De techniek is bij uitstek geschikt als je je zorgen maakt, nerveus of angstig bent. Maar ook heel krachtig om je open te stellen voor je intuïtie en om alle delen van je hersenen optimaal te activeren en samen te laten werken.

Je kunt de oefening het beste ‘s ochtends op een lege maag doen. Je zit rechtop in kleermakerszit, maar het kan eventueel ook op een stoel. Sluit je ogen en blijf even 3 minuten ontspannen in deze houding zitten. Verdiep je ademhaling.

Inademen: adem vervolgens gedurende 20 seconden heel rustig en gelijkmatig in door je neus. Vul eerst langzaam je buik door je navel naar buiten te bewegen, dan via je maag naar boven tot je longen en je borst. 20 seconden is lang! Oefening baart kunst. Het is mooi als je direct in staat bent om het zo lang vol te houden, maar je kunt ook de eerste dagen beginnen met 10 of 15 seconden, waarna je het langzaam opbouwt.

Vasthouden: je houdt je adem net zolang vast als dat je hebt ingeademd.

Uitademen: adem dan weer heel rustig en gecontroleerd uit door je neus. Wederom net zolang als de inademing en de adempauze duurde. Dit doe je van bovenaf (borst) en als laatste trek je je navel weer helemaal in richting je ruggengraat.

Oefen deze cyclus dagelijks, 5 tot 11 minuten en voel het effect!

This post is also available in: Dutch