Klaar voor de lente? Af!

Yes, het is alweer de tweede lentedag! Voorjaarsschoonmaak? Mwah…

De meeste mensen zijn nog bezig de transitie te maken van de introverte, vrouwelijke yin energie naar de extraverte, mannelijke yang energie. Bloemen die in bloei staan, planten die omhoog naar de zon groeien. Dat wat je in de buitenwereld ziet, gebeurt ook in ons lichaam. Het ontwaakt letterlijk uit zijn winterslaap. Je zult je voorlopig nog wat vermoeid voelen en dit heeft alles te maken met je lever en galblaas die enorm hun best doen de afvalstoffen van de winter af te breken.

De lever en galblaas meridianen huisvesten bovendien de emoties boosheid, ongeduld en nervositeit. Het is dus een uitstekend moment om deze gevoelens los te laten om te voorkomen dat ze worden opgeslagen in ons lijf en zich als fysieke symptomen manifesteren. Wees lief voor jezelf gedurende deze prille lentetijd.

Een massage of ademsessie zijn prachtige, natuurlijke manieren om jezelf van deze spanningen te bevrijden. In deze tijd van het jaar besteed ik juist altijd veel aandacht aan deze plekken.

De lever staat ook in verbinding met je derde chakra, solar plexus of ook wel zonnevlecht genoemd. Hij zit precies tussen je navel en je borstbeen. Hier zit het centrum van onze persoonlijke kracht en vitale levensenergie. Wanneer we je solar plexus voorzichtig en langzaam openen door massage of ademwerk, versterkt dit je positieve zelfbeeld en kun je negatieve overtuigingen makkelijker loslaten. Op fysiek niveau brengt het balans in je spijsvertering.

Zelf kun je je lichaam een handje helpen door je voeten te masseren en dan met name:

  • het reflexpunt voor de lever aan de onderkant
  • het galblaas punt aan de bovenkant van je rechtervoet
  • je solar plexus aan de onderkant in het midden van beide voeten, vlak onder de bal (trek een denkbeeldige lijn vanuit je middelste teen).

Tenslotte eindig je met het activeren van je lymfen voor een gezonde doorstroming. Blijf zo’n 10-15 seconden op elk punt, en juist iets langer als ze gevoelig zijn.

Haal ondertussen diep en langzaam adem.

Veel plezier met het lenteklaar maken van je systeem!

This post is also available in: Dutch